DESPRE NOI
Fundația Memorialul Închisoarea Pitești este o organizație privată non-profit creată în 2011 cu scopul de a documenta și a pune la dispoziția publicului informații despre istoria fostului penitenciar Pitești și despre sistemul represiv comunist, de a transforma fosta închisoare de la Pitești în muzeu memorial și de a păstra memoria persoanelor care au suferit ori şi-au pierdut viața în închisorile comuniste.
În 2014, după trei ani de cercetări și planificare, Fundația a deschis Memorialul Închisoarea Pitești pentru publicul larg chiar în clădirea fostului penitenciar. În 2018, Memorialul Închisoarea Pitești a deschis prima expoziție permanentă, făcând posibilă explorarea unei zone mai extinse din fostul penitenciar de către vizitatori. Expoziția este centrată pe subiectul “Fenomenul Pitești” sau “Experimentul Pitești” - o formă de tortură sistematică aplicată de către autoritățile comuniste studenților anticomuniști între 1949-1951. Alte teme prezente în expoziție sunt: comunizarea României, mișcările anticomuniste, comunismul târziu și căderea regimului comunist din 1989.
Tot în 2014, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, am deschis pentru public Paraclisul Ortodox „Înălțarea Domnului” în camera 4 Spital (infirmeria penitenciarului pentru scurt timp), o cameră cu o istorie încărcată, fiind cea mai violentă cameră din fostul penitenciar și locul unde, în timpul Fenomenului Pitești, deținuții politic au fost forțați să ia parte la blasfemii cutremurătoare.
În 2016 Fundația a creat Editura Manuscris din dorința de a promova o literatură prea puțin pusă în valoare în România – memorialistica de detenție. Închisorile politice comuniste au lăsat în urmă un număr mare de victime, dar și o serie de memorii ce deschid o ușă către un întreg univers al spațiului concentraționar. Extraordinare figuri umane, trăiri ce par că depășesc limitele realității, poezie și speranță într-un întuneric apăsător – aceasta este literatura închisorilor românești. Editura publică memorii, biografii, studii, albume și audiobooks pe teme legate de detenția politică din perioada comunistă, represiune și colectivizare în România comunistă.
Din 2019 Fundația a dezvoltat un proiect amplu de construire a unei biserici memoriale înconjurate de un parc public în curtea fostului penitenciar, pe o suprafață de 3000 mp, în memoria celor care au suferit la închisoarea de la Pitești în perioada comunistă. Din 2023, în urma donației către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, proiectul continuă, instituțiile noastre colaborând pentru finalizarea acestei construcții în următorii ani.
În 2022 Fundația a deschis Muzeul Comunismului pentru Copii, un proiect dedicat copiilor și adolescenților prin care aceștia explorează prin joc și ateliere tema comunismului în România. Muzeul a fost creat de echipa Memorialului Închisoarea Pitești pentru a le vorbi celor mai tineri despre comunism într-o formă interesantă și ușor de înțeles.
În 2023, după trei ani de eforturi, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a reușit să determine autoritățile să claseze întregul complex al fostei închisori drept monument istoric de importanță națională, pentru a fi protejat de orice încercări de demolare.
Toate proiectele noastre sunt finanțate parțial prin apeluri publice de finanțare și prin contribuțiile membrilor fondatori, care investesc constant în proiectele fundației. Fundația noastră nu este scutită de impozite și nu primește finanțări publice.
Donează
Cei care doresc să susțină proiectele Memorialului, o pot face prin donații în contul:
FUNDAȚIA MEMORIALUL ÎNCHISOAREA PITEȘTI
Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești, 110069
Jud. Argeș, România
CIF 28032290
Donații în RON
IBAN RO93 BTRL RONC RT0C R0275801
Donații în EURO
IBAN RO40 BTRL EURC RT0C R0275801
SWIFT: BTRLRO22
Banca Transilvania
Echipa
Echipa Fundației a fost, încă de la început, una restrânsă.
Membrii Fondatori/Consiliul Director
Maria Axinte
Adela Axinte
Andrei Munteanu
Voluntari